Tilburg

Tilburg is een provinciestad in het zuiden van Nederland met ongeveer tweehonderdduizend inwoners. Provincialiteit is uiterst positief en bezield - laagbouw, een lust voor het oog met gevarieerde architectuur, veel parken en keurig gesnoeid groen, het overwicht van fietsen, brommers en scooters (niet alle wegen zijn ontworpen voor voertuigen op vier wielen).

De geschiedenis van Tilburg is niet zo lang als die van veel steden in Nederland. Hoewel de naam Tilburg voorkomt in documenten die teruggaan tot 709, verdwijnt Tilburg na een korte vermelding voor vele eeuwen uit de annalen. In de 15e eeuw wordt de Tilburgse Toren gebouwd op het grondgebied van de toekomstige stad en Tilburg zelf vertegenwoordigt verschillende dorpen die verenigd zijn door de schapenhouderij. Deze strategische bezetting zou de basis worden van het welzijn van de toekomstige inwoners van de stad, die in 1809 haar officiële status kreeg. Al in de XVII eeuw gingen veel arme boeren failliet om een weefgetouw te kopen, dat een ondenkbaar aantal vierkante meters in beslag nam, en zonder dat weefgetouw in krappe hutten.

Het aantal weefgetouwen groeide snel en de eerste spinnerij verscheen al snel. Tegen het einde van de 19e eeuw werd Tilburg de wolhoofdstad van Nederland en steeg het aantal textielfabrieken tot 145. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw vergroot Tilburg de schaal van de productie en breidt het de handelsgeografie uit. Zelfs de Tweede Wereldoorlog was niet in staat om de Tilburgse textielmarkt noemenswaardig door elkaar te schudden. De oververzadiging van de markt veroorzaakte echter een instortingscrisis, die slechts enkele van de sterkste bedrijven konden overleven. Koning Willem II (1792-1849) had altijd een zeer warme houding ten opzichte van Tilburg.

“Hier kan ik vrij ademen en voel ik me gelukkig,” zei hij ooit over Tilburg. En de woorden van Koning Willem II werden bevestigd door zijn daden. Willem II steunde Tilburg altijd financieel, stimuleerde de schapenhouderij, bouwde nieuwe boerderijen en stichtte de cavaleriekazerne aan de St. Josephstraat, waar nu het Stadsarchief is gevestigd. Ondanks de hartelijke ontvangst van veel Tilburgse industriëlen en boeren had Koning Willem II behoefte aan een eigen residentie in de stad. Halverwege de 19e eeuw werd er een paleis voor Willem II gebouwd. Helaas maakte de koning het voltooide paleis niet mee.

Willem II stierf een paar maanden voor de voltooiing. Tegenwoordig is de gemeente Tilburg in het paleis gevestigd. In 1987 werd naast het paleis een monument voor Willem II opgericht ter nagedachtenis aan de koning. Zo eerde Tilburg, waar de koning zich altijd gelukkig en vrij voelde, de nagedachtenis aan zijn beschermheer en filantroop. Het voetbalteam van Tilburg, dat in de hoogste Nederlandse divisie speelt, heet sinds 1898 de Willem II Voetbalclub, ter nagedachtenis aan Koning Willem II. De vrouw van Koning Willem II was de Russische Groothertogin Anna Pavlovna - dochter van Paul I en Maria Feodorovna, zus van Alexander I.

Het moderne Tilburg heeft zijn status als wolimperium verloren en heeft plaatsgemaakt voor nieuwe prioriteiten. Net als Groningen is Tilburg een universiteitsstad, waar een vijfde van de bevolking uit studenten bestaat. De Universiteit van Tilburg (Tilburg University) is bekend tot ver buiten de grenzen van Nederland. De meeste internationale studenten die moeten kiezen tussen een Engelse of Nederlandse studie, geven de voorkeur aan een studie in Nederland vanwege het hoge opleidingsniveau en de absoluut niet astronomische collegegelden. De meest prestigieuze faculteiten zijn rechten en economie.

Elke ijverig studerende student heeft een actieve vrijetijdsbesteding nodig - en Tilburg biedt zo'n mogelijkheid. Talloze kroegen, restaurants en nachtclubs zorgen ervoor dat Nederlandse studenten zich van sessie tot sessie kunnen vermaken. De iconische Nederlandse vrijzinnigheid is geen uitzondering op de universiteit. Honderd procent aanwezigheid bij colleges is niet vereist, aantekeningen en vele literatuur zijn beschikbaar voor de student op zijn persoonlijke internetpagina, de belangrijkste vereiste is om resultaten te laten zien in het tentamen. Voor effectieve zelfvoorbereiding hebben studenten de beschikking over een van de beste bibliotheken van Europa.

Nederlanders - in het algemeen, en de inwoners van Tilburg - in het bijzonder, weten hoe ze niet alleen goed kunnen werken, maar ook een gevarieerde vakantie kunnen hebben. Is het de verjaardag van de koningin - dan zijn er feestelijke festiviteiten in alle straten van de stad, is het kermis - dan is het de grootste van de Benelux. De Tilburgse kermis duurt 10 dagen, waarvan Roze Maandag er één is, die geheel in het teken staat van seksuele minderheden. De Tilburgse kermis wordt gehouden in juli en trekt massa's toeristen. Naast de kermis is er het jaarlijkse muziekfestival Mundial en het onafhankelijke cultuurfestival ZXZW (muziek, film, theater). Op de website Znaki vindt u informatie over kermis tilburg plattegrond, parkeren en overige informatie.

Als je bezoek aan Tilburg niet samenvalt met de festiviteiten, kun je een bezoek brengen aan het Museum voor Moderne Kunst, het Textielmuseum, het Brabants Natuurmuseum of het Tilburg Museum, dat echter geen vaste locatie heeft en tentoonstellingen houdt rond het thema “Tilburg: Gisteren, Vandaag, Morgen” in verschillende onderwijsinstellingen.

Our Solutions

7bb5b2cb2682df7be3976574deaacf3b